Поділитись:

У Волинському онкоцентрі жінці видалили пів метрову пухлину вагою 30 кілограмів (фото 18+)

П'ятниця, 27 жовтня 2023, 20:26
У Волинському онкоцентрі жінці видалили пів метрову пухлину вагою 30 кілограмів (фото 18+)

У Волинському медичному центрі онкології одній із пацієнток хірурги видалили 30-кілограмову злоякісну пухлину та розміром 50 сантиметрів в об'ємі. 

Про це пише журналіст Андрій Гнатюк.

Зазначає, що про свою біду жінка дізналася рік тому, але боялася операції. І вже коли ходити стало геть нестерпно, звернулася в онкоцентр. Діагноз – рак яєчників. Лікарі не зволікали, адже хвора ледь терпіла болі й сильно схудла.

«Пухлина яєчника займала всю черевну порожнину від дна таза до діафрагми, відтискаючи практично всі внутрішні органи й заважаючи їм функціонувати», – розповіла заслужений лікар України, кандидатка медичних наук Тетяна Ткачук.

Саме вона й очолила операцію.

«Нам важливо було відокремити пухлину від навколишніх тканин без їхнього пошкодження й пошкодження оболонки пухлини. І це був один із найвідповідальніших етапів», – додала вона.

 

«Був великий ризик від наркозу: пацієнтка могла захлинутися блювотинням, бо проходження їжі шлунково-кишковим трактом сповільнене. Навіть якщо врахувати підготовку пацієнтки до операції і те, що їжі в шлунково-кишковому тракті не було, велика пухлина перешкоджала нормальному проходженню навіть шлункового соку, який у зворотному напрямку міг потрапити в дихальні шляхи. І це теж загрожувало летальністю. А після видалення пухлини таких розмірів, яка стискала великі судини, виникала загроза зниження тиску і зупинки серця. Але й не оперувати не можна було: маса пухлини перевищувала пів маси пацієнтки, – наголосив анестезіолог Роман Шургот. – Зрештою, хірургічна бригада впоралася. Зараз прооперована жінка вдвічі легша, перебуває під наглядом лікарів, її стан задовільний».

У Волинському онкоцентрі жінці видалили пів метрову пухлину вагою 30 кілограмів (фото 18+)У Волинському онкоцентрі жінці видалили пів метрову пухлину вагою 30 кілограмів (фото 18+)У Волинському онкоцентрі жінці видалили пів метрову пухлину вагою 30 кілограмів (фото 18+) 

Лікарі чекають висновків гістології, від яких залежить подальша методика лікування, та пацієнтка вже пожиттєво перебуватиме на диспансерному облікові.

Ніхто не застрахований від цієї хвороби і може пропустити її розвиток. Пацієнти затягують зі зверненням до лікаря: то коронавірусу боялися, то війни, але рак не враховує суспільних процесів, у нього своє життя, причому дуже стрімке. Тому надважливо періодично обстежуватися, аби вчасно виявити й не запустити хворобу.

Не секрет, що призвести до раку можуть генетика, гормональні збої, стрес та екологія. Наслідки чорнобильської катастрофи ми також ще будемо довго пожинати. До того ж каже хірург Юлія Матюшко, яка була в складі операційної бригади, злоякісна хвороба дуже молодшає. Зазвичай, рак яєчників – це хвороба жінок віком від 40 років, проте все більше 20- і 30-річних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів