Поділитись:

Колектив Луцької стоматполіклініки підняв бунт і вимагає відставки директорки

Четвер, 14 березня 2024, 09:22
Колектив Луцької стоматполіклініки підняв бунт і вимагає відставки директорки

У Луцькій міській клінічній стоматполіклініці відбулись збори трудового колективу. Працівники не задоволені роботою чинної директорки закладу Любові Яковчук. Ба більше, колектив навіть голосував за те, аби оголосити недовіру директорці.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» побували на зборах й дізнавалися, чому ж лікарям не довподоби управлінські рішення директорки Любові Яковчук і як усе дійшло до голосування за недовіру.

Працівники закладу вирішили самі ініціювати збори з чинною директоркою, аби та пояснила, для чого прагне об'єднати зуботехнічні лабораторії, для чого вона витратила близько 450 тисяч гривень з бюджету закладу на непотрібні, на думку працівників, речі та відповіла на інші незручні запитання. Але дуже часто чули: «Я директор, я так вирішила...».

Нагадаємо, що чинна директорка медзакладу Любов Яковчук обійняла цю посаду після численних нарікань Ігоря Поліщука на роботу поліклініки й тодішньої її керівниці Валентини Черниш. Хоч сьогодні лікарі й зауважили, що до призначення пані Любові, вони отримували лише похвалу від очільника управління охорони здоров'я Володимира Лотвіна.

Об'єднання зуботехнічної лабораторії ускладнить роботу лікарів та завдасть клопоту пацієнтам?

Перед початком палких дискусій медичний директор закладу Сергій Мойсік оголосив питання, які турбують працівників. Найперше – об'єднання зубних техніків, що працюють на проспекті Волі, із техніками, що на вулиці Степана Бандери.

Ще минулого року ми писали про намір Любові Яковчук об'єднати лікарів. Тоді наші джерела нам повідомили, що від цього для закладу і пацієнтів будуть лише проблеми. Зараз же лікарі самі порушують ці питання під час зборів:

«Річ у тому, що до нас приїжджають пацієнти з великими патологіями, а легкі платоспроможні пацієнти ідуть в приватні кабінети. До нас приїжджають з Каменя-Каширського, Любешева і платять за дорогу 600 гривень. Нам дуже погано, коли немає зубного техніка. Коли я йому показую, що я хочу і як вирівняти в людини прикус. У мене є контакт. Як я можу телефоном людині розказати, що мені треба зробити? Це дуже важко. Наприклад, мені не подобається, що технік поклав масу. На моделі зуба це виглядає добре, але в роті – ні. Тоді треба докласти (масу, – ред.), а людина приїжджає і платить 600 гривень тільки за дорогу. А такі речі можна зробити буквально тут і зараз», – каже стоматолог-ортопед Галина Гаврилюк.

Галина ГаврилюкГалина Гаврилюк

У свій захист Любов Яковчук заявила, що у приватних кабінетах взагалі немає зуботехнічних лабораторій і вони нормально працюють, проте лікарі не погодились. Галина Гаврилюк розповіла, що працювала у приватній клініці й там на день було два пацієнти, а у комунальній стоматполіклініці за день дуже багато людей приходить і тому недоцільно в цьому випадку порівнювати міську стоматполіклініку з приватними кабінетами.

Депутатка міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій поцікавилась у директорки, як вона налаштувала робочий процес, аби усі лікарі мали доступ до лабораторії.

«Ми почули від лікарів, що людям (у випадку об'єднання, – ред.) доведеться по декілька раз приходити, а плани у вас для лікарів однакові. Як цей процес має скоротитися і забезпечити лікарям доступ?» – запитала Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій
 

Тоді ж Яковчук вкотре зазначила, що зараз тільки ведуться ремонтні роботи у клініці на Степана Бандери і поки ніхто нікуди не переїхав. Проте чіткої відповіді від керівниці щодо організації робити зубних техніків не було. Але працівники медзакладу на запитання медичного директора про те, чи хочуть вони це об'єднання, хором відповіли – «Ні!».

460 тисяч гривень витратили на рекламу, дивани, вивіски, стенди, телевізори тощо

Обурили лікарів також, на їх думку, непотрібні для підприємства витрати. Зокрема, мова йде про тендери, які оголошувались на майданчику Prozorro. Й сумарно на них витратили близько 460 тисяч гривень.

«Любов Анатолівна, ми вам довіряли у плані використання коштів. Сайт Prozorro. Лікарі не чули цих цифр. 68 тисяч у нас потрачено на штори рулонні, на дивани 32 940 гривень, на меблі 24 тисячі. Передплата періодичних видань – 19 200 гривень, телевізори – 46 674 гривні, банкетки медичні – 32 760 гривень. Інформаційні послуги – 30 тисяч, послуги з виготовлення та трансляції телевізійних програм – 50 тисяч (у залі залунали вигуки, – ред.). Це не все. Інформаційно-консультаційні послуги (адвокат) – 30 тисяч, періодичні видання – 6 300 гривень, знов передплата газет – 5 тисяч. Періодичні видання – 14 940 гривень. Інформаційні таблички – 20 тисяч. Сумарно – 460 тисяч ваших грошей», – зауважив медичний директор.

Сергій МойсікСергій Мойсік

Усі ці речі закупили за останні три місяці. Директорка запитала, що лікарі бачать поганого у тому, що відбулись оновлення. Пан Сергій відповів, мовляв, у воєнний час це виглядає, як вистеляння вулиць бруківкою. Ба більше, такі речі, за словами медичного директора, не сприяють приходу у заклад пацієнтів. Інші лікарі додали, що за ці кошти можна було купити автомобіль для ЗСУ та передати його військовим.

Стоматологи проти адміністраторів, поява яких викликає питання...

«У нашій структурі відбулась реорганізація. Ми уже ставимо під сумнів, як вона відбулася. У штатному розписі є посада адміністратора, поява якого викликає питання. Тому що, відповідно до довідника кваліфікаційних характеристик професій, посада адміністратора не значиться, натомість значиться посада «реєстратор медичний», який є у нас в штаті. Чи доцільно у воєнний час вводити додаткові штатні одиниці з незрозумілими повноваженнями? Які функції виконуватимуть ці особи? Якщо є потреба у додаткових навантаженнях, чи недоцільно було б розширити коло обов'язків уже наявних реєстраторів?» – запитав медичний директор Мойсік.

Сергій Мойсік та Любов ЯковчукСергій Мойсік та Любов Яковчук

Любов Яковчук відповіла, що станом на сьогодні це доцільно, оскільки скоротилися посади заввідділень. І це, за словами директорки, дозволить економити близько мільйона гривень. Тоді ж депутатка Алла Надточій поцікавилась, яка користь буде від адміністратора, як це буде проявлятись у цифрах.

«Колосальна. Я можу сказати за день, за два, на скільки збільшується дохід в поліклініці, коли стоїть адміністратор і питає на виході, покажіть, будь ласка, чек», – відповіла директорка.

Як бачимо, конкретних цифр вона не назвала, а лишень відповіла загальними фразами про колосальну важливість цієї посади. До слова, це дуже обурило лікарів, оскільки новим «адмінам», за словами працівників, потрібно весь час доповідати.

«Дуже було неприємно, коли до мене підійшла медсестра і каже: «В нас стоїть біля реєстратури якась баба і перевіряє, хто куди пішов, чи заплатив, від якого лікаря вийшов». Я підходжу до цієї баби й питаю, хто ви є. А вона каже: «Я - новий адміністратор». Чому я, лікар, повинна пояснювати якійсь бабі без лікарської освіти, що я роблю. І скажіть, будь ласка, яка буде зарплата в цієї адміністраторки, бо це ще один дармоїд, який лягає на плечі лікаря», – каже Наталія Максименко, стоматолог-терапевт.

Наталія МаксименкоНаталія Максименко

Але відповіді на це запитання пані Наталії від директорки не пролунало, натомість пролунали доволі гучні оплески від колег...

За словами директорки, в обов'язки адміністратора входить:

  • зустріти пацієнта,
  • провести його до лікаря,
  • вести медичну документацію, внести у систему,
  • запитати, як усе пройшло у лікаря і чи усе сподобалось.

Але медичний директор вкотре зауважив, що такої посади, згідно із довідником, немає.

Приєднання дитячої стоматології до міської стоматполіклініки

Нещодавно в інтерв'ю одному з волинських телеканалів, з яким у стоматполіклініки укладено договір про надання послуг, Любов Яковчук заявила про наміри приєднати до закладу ще й дитячу стоматологію. Останньою зараз займаються у дитячій поліклініці.

«Ми запропонували дитячим лікарям-стоматологам працювати у нашому закладі. У нас є вільні місця на даний час. Не так багато, але цих лікарів ми можемо взяти у свій заклад. У нашому закладі не вистачало дитячих стоматологів, щоб обслуговувати усю сім'ю. З поліклініки уже звернулось 14 людей і ми визначились, кого беремо на роботу. Наші лікарі ще не в повному об'ємв знають, що нас чекає. Можливо, не усі знають, що прийдуть дитячі лікарі», – розповідала Яковчук.

Любов ЯковчукЛюбов Яковчук

На зборах це питання також порушили, бо ж не усі з цим згодні.

«Про приєднання дитячої стоматології до нас. В останньому інтерв'ю ми чули, що ви сказали, що колектив у нас згодився, що ми прийняли радо таку думку. Хочемо почути вас», – сказав Мойсік.

Директорка зазначала, що обговорювала це питання з медичним директором та дала йому вказівку розширити ліцензію медичного закладу. За словами Яковчук, меддиректор плідно над цим працював «до вчорашнього дня» (йдеться про 12 березня 2024 року, – ред.) і цьому нічого поганого вона не бачить для медичного закладу. Проте проблему вбачають лікарі, яким навіть не повідомили про такі наміри. Крім того, невідомо, скільки грошей піде на те, аби облаштувати дитяче відділення. Бо ж на це витрачатимуть кошти з бюджету підприємства, який своєю невтомною працею наповнюють лікарі. Вони намагалися дізнатися конкретні суми затрат, але відповідей не почули.

«Два роки тому дуже помпезно відкрили дитячу стоматологію на проспекті Волі. Зробили шикарний ремонт за 1,3 млн, визвали художника, який розмалював стіни, щоб в дітей не було психологічної травми. Це усе було. Ви бачили наші кабінети? Ви не травмуєте дітей (пролунав гучний сміх, – ред.)? Чому ці самі послуги не можна проводити у цих шикарних кабінетах?» – поцікавився старший зубний технік Микола Мойсік.

На що очільниця дитячої поліклініки й за сумісництвом голова медичної комісії у міській раді Оксана Лєщинська відповіла, що раз лікарі не хочуть дитячої стоматології, тоді її може і не бути, бо ж ніяких документів і заяв не підписано. Проте ми ж пам'ятаємо, що директорка Любов Яковчук уже навіть співбесіди проводила із дитячими стоматологами.

Очільник управління охорони здоров'я Луцькради Володимир Лотвін повідомив, що у дитячій поліклініці йде скорочення дитячих стоматологів, саме тому вони й можуть прийти у міську стоматполіклініку.

«Ще не прийняте рішення. Це тільки така думка, що тих лікарів взяти на роботу, які мають працювати на госпрозрахунку з дитячим населенням. В дитячій поліклініці НСЗУ оплачує 130 гривень на тарифи і на ту кількість штату у дитячій поліклініці у відділені дитячої стоматології вони не можуть оплачувати роботу цього відділення. Поліклініка лишає ту частину працівників, яку НСЗУ може оплачувати, а інших попередили про скорочення. Останні, ймовірно, можуть прийти у ваш заклад, якщо ви відкриєте ліцензію, якщо керівник візьме на роботу, будуть умови», – сказав Лотвін.

Володимир ЛотвінВолодимир Лотвін

Він зауважив, що дитяча поліклініка продовжить надавати послуги, але тільки ургентні та для пільгових категорій.

Депутатка Алла Надточій запитала, чому ті ж самі послуги на платній основі не можна надавати у дитячій поліклініці й навіщо переносити тих стоматологів у міську стоматполіклініку. На що Володимир Лотвін відповів, що НСЗУ забороняє надавати платні послуги, коли у закладу з нею укладений договір. Оскільки у Луцької стоматполіклініки договору з НСЗУ немає, то платні послуги дитячому населенню вони надати можуть. Але виникає інше питання:

«Розкажіть, скільки витрат треба буде зараз зробити стоматполіклініці, щоб зробити ті самі ремонти, виділити приміщення, територію, як має бути розмежована доросла і дитяча стоматологія. Розкажіть, будь ласка, фінансову складову, раз ви усе це прорахували. Скільки на це потрібно потратити коштів?» – запитала Алла Надточій у директорки стоматологічної поліклініки.

Любов Яковчук заявила, що потрібно лише купити матеріали для лікарів, бо приміщення у них є, як і стоматустановки.

Директорці Любові Яковчук трудовий колектив оголосив про недовіру?

Враховуючи усі проблеми, які обговорювали під час зборів, трудовий колектив вирішив оголосити директорці Луцької міської клінічної стоматполіклініки Любові Яковчук недовіру.

«Враховуючи, що це перші збори, на яких кожен мав виступ, до всього цього часу думка колективу ігнорувалася. Чи не вважаєте ви за потрібне висловити недовіру директору?» – сказав медичний директор Сергій Мойсік.

Після цього із залу пролунали вигуки підтримки й більшість присутніх підняли свої руки, аби підтримати пропозицію Сергія Мойсіка.

Проте пані Любов заперечила це, мовляв, працівники роблять усе з порушенням, адже немає ні лічильної комісії, ні голови зборів. Й додала, що треба оформити усе по протоколу. Згодом вона додала, що на зборах присутня менша кількість колективу, але Сергій Мойсік усіх перерахував й з'ясувалось, що є – 83 працівники, більшість з яких проголосувало.

Колектив поліклініки голосує за недовіру директорціКолектив поліклініки голосує за недовіру директорці

Депутатка Алла Надточій зауважила, якщо люди не хочуть протоколювати збори, тоді можна направити звернення міському голові.

«Ви можете оформити звернення на міського голову, на депутатський корпус, на керівника охорони здоров'я про цю недовіру. Ви можете написати, що проходили збори, порушили питання про недовіру. Ми тут присутні, є голова депутатської комісії (йдеться про Оксану Лєщинську), очільник охорони здоров'я і ми бачимо, що люди незадоволені роботою керівника. Висловіть це у зверненні та надайте їх міському голові, депутатам, керівнику охорони здоров'я», – запропонувала Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

На цьому збори трудового колективу закінчились. Й працівники розійшлись по своїх робочих місцях. На жаль, на велику кількість питань лікарі та інший персонал не отримали відповідей...

Коротко і влучно усе, що сьогодні відбувалось у стінах медичної установи згодом резюмувала депутатка Алла Надточій на своїй сторінці у фейсбук:

«У підсумку зборів, не отримавши бажаних відповідей та належних пояснень, більшість членів колективу підтримали те, що вони не задоволені роботою пані Яковчук, тож їй висловили недовіру. Сподіваюся, на хамство та повну безвідповідальність Любові Яковчук буде належна реакція з боку керівника міста, Ігоря Поліщука і Луцьку стоматполіклініку не погублять чиїсь безглузді амбіції», – йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
18:35
19 квітня 2024
15:56
03 квітня 2024
19:05
29 березня 2024
27 березня 2024
19:30
22 березня 2024
12:44
21 березня 2024
17:46