Поділитись:

«Треба бути пристойною людиною і кордонів не блокувати», – консул Польщі Славомір Місяк про поляків

Вівторок, 30 квітня 2024, 18:09
«Треба бути пристойною людиною і кордонів не блокувати», – консул Польщі Славомір Місяк про поляків

Поляки повинні нарешті припинити блокування кордону з Україною, яка воює за «екзистенційні цінності». Про це заявив в інтерв'ю для «Сили правди» Генеральний консул Польщі Славомір Місяк.

Він також пояснив, чому, на його думку, почалося блокування пордону поляками. 

«Ви бачите, в перший момент повномасштабного вторгнення – це велика справа, тому що тисячі, якщо не мільйони людей тікають з України, дістаються через кордон до Польщі. І те, що тоді показали мої співвітчизники, надовго запам’ятається тут, в Україні. І я думаю, що це великий внесок у майбутнє наших народів. 

Потім декілька місяців минуло і почалась така буденність, можна сказати. Почались торгові суперечки, спори. Щоб допомогти Україні було вирішено пустити без жодних дозволів вантажні перевезення, потім торгівлю. І після декількох місяців виявилося, що це дуже занепокоїло наших фермерів, наших перевізників. І почались страйки, протести. Найбільш такою екстремальною частиною було блокування кордонів», – сказав консул. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як блокада кордону вбиває волинські вантажні перевезення

Також Славомір Місяк переконаний, що після розблокування «Ягодина» більше поляки не вдадватимуться до протестів. 

«І я маю надію, що після того, як наш прем’єр-міністр висловився, що це вже непристойно, вже кінець і треба закінчити цю справу… Україна воює за такі, можна сказати, екзистенційні цінності і треба бути пристойною людиною і вже кордонів не блокувати. Маю надію, що за декілька днів блокування кордонів не буде взагалі і ми вже до цього не повернемося. 

Я розумію, що є економічні інтереси і Польщі, і України, і підприємств. Треба розуміти, що у нас 10 відсотків польського суспільства має хліб з аграрної продукції. Це велика частина суспільства. У нас фермери мають не так багато гектарів як в Україні. І з цим пов’язано, що більшість людей живе з фермерства. Це треба розуміти. Також це не є так, якщо хтось страйкує і ці суперечки з’являються, то ця людина відразу сторонник руського міра. Тому що це так не є. Треба зрозуміти що і в час війни з’являються якісь економічні суперечки. Я думаю, що до моменту вступу України до ЄС вони будуть з’являтися. Тому що це, як завжди буває в Євросоюзі, це є питання компромісу», – наголосив Генконсул. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів