Поділитись:

Затори у Луцьку: як розв'язати проблему

Четвер, 09 травня 2024, 11:15
Затори у Луцьку: як розв'язати проблему

Щодня у Луцьку водії застрягають у заторах. Особливо це помітно у години пік, коли зранку лучани прямують на роботу, а ввечері – додому. Тому перехрестя та мости у ці години, зазвичай, перенавантажені.

Яка причина цих тягучок та чи можна їх зменшити, пише misto.media.

Що каже урбаніст?

Луцьк розвивається, відповідно розбудовується та росте. Разом з цим зростає і кількість автівок. Затори й надалі будуть лише погіршуватися, якщо нічого не робити, – каже луцький урбаніст, який входить до робочої групи Луцької міської ради з організації дорожнього руху Данило Яловенко.

Біда Луцька – неграмотно нанесена дорожня розмітка

В Луцьку – широкі дорогі, а розмітка багато де або відсутня або не відповідно нанесена.

«Ця проблема особливо помітна на кільцевих розв’язках. До прикладу, перехрестя Відродження-Рівненська, там складна схема руху. Там були затори завжди, бо не було нормальної розмітки. Ми подали свої пропозиції міському голові. Вийшло так, що підрядники взагалі неправильно нанесли розмітку і зробили ще гірше. Затори стояли від проспекту Відродження аж до «Modern Expo». Тоді до нас звернулися з міської ради, щоб допомогти виправити ситуацію», – розповів урбаніст

Лише розміткою повністю змінили конфігурацію перехрестя, зробили додаткове зміщення і це розв’язало проблему.

Затори у Луцьку: як розв'язати проблему

Нова розмітка біля «Променя». Як це було

Наявна розмітка на кільцевій розв’язці біля кінотеатру Промінь – це проєкт запропонований ГО «Просторовий рух», співзасновником якої є Данило Яловенко.

До 2021 року розмітки на кільці, пригадує, практично не було і тому рух був хаотичний.

«Коли автівки перелаштовуються, змінюють напрямки, хтось когось підрізає – це створює затримки. Було багато обговорень, дискусій та досліджень. Тоді впровадили експериментальний варіант. Спочатку водіям було незвично і була критика, але коли розмітка стерлася, то помітили, що їздити стало гірше. Почали писати коментарі, щоб поновили розмітку. І 2023 року, коли там оновлювали асфальт, то урбаністів знову долучили до цієї теми».

Ефект «турбокільця»

З 2021 року урбаністи досліджували як оптимізувати розмітку на кільці біля «Променя». І в остаточному варіанті розмітки, зробили ефект спірального кільця, де треба зайняти смугу перед заїздом на кільце, а не перелаштовуватися на кільці.

Водій не робить зайвих рухів і розмітка заводить його на той з’їзд, який йому треба. В години пік там тепер проблеми менші, ніж було зі старою розміткою чи тоді, коли її там взагалі не було.

Перевантажена Ківерцівська і зміни на кільці біля «Історичного»

На вулиці Ківерцівській теж розглядали варіант, як розміткою змінити конфігурацію проїжджої частини. За новими нормами смуги можна малювати вужчими. Відповідно можна тепер вмістити дві смуги замість однієї.

На Ківерцівській так хотіли зробити й виявилося, що не вистачає буквально 20 сантиметрів. І при ремонті там можна буде зробити невелике розширення.

На кільці біля історичного факультету дуже неграмотно нанесена розмітка. Там завжди дуже аварійно, на з’їзді на вулицю Огієнка трапляється багато ДТП. Урбаністи розробили схему, яка там це все вирішить. Вона покращить пропускну здатність того перехрестя.

Налаштувати світлофори

Ще один варіант – зміна циклу світлофора. На деяких перехрестях вони погано налаштовані й це додає затримки.

Затори у Луцьку: як розв'язати проблему

Якщо говорити глобально, то треба ставити розумні світлофори, які зав’язуються в одну мережу. В асфальт врізаються спеціальні сканери, які фіксують кількість автомобілів. Вони їх сканують, а комп’ютер далі регулює повністю весь дорожній рух в місті.

Тобто, беруться дані по тягучках і вже підлаштовуються по циклах світлофора в режимі реального часу, щоб роз’їзд здійснювався швидше. Зі слів Данила Яловенка, в Польщі в кожному великому місті ця система працює. У Львові є схожа схема, щоправда, вона не автоматизована, там сидить людина, яка цим керує.

Чи є потреба розширяти дорогу?

Данило Яловенко вважає, що у Луцьку потреби розширяти дороги немає, хіба що тільки десь точково. Бо якщо посилатися на європейський досвід, то там відійшли від думки, що треба розширяти дорогу. Це призводить до ще більшого використання автомобілів.

Краще розвивати громадський транспорт і робити велодоріжки та велопарковки.

Що кажуть в Патрульній поліції?

Щоб зменшити кількість заторів треба розширяти проїзні частини, збільшувати кількість автопарковок та зробити доступним і зручним громадський транспорт. Тоді лучани зможуть пересісти із власних авто на маршрутки чи тролейбуси. А влітку користуватися двоколісним транспортом. Таку позицію свого відомства озвучила речниця Патрульної поліції Єлена Гасюк.

Нагадаємо: з 11 травня на території Луцької міської клінічної лікарні запровадять односторонній рух з в’їздом зі сторони проспекту Відродження та виїздом на вулицю Ветеранів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів